Araş. Gör. Dr. Hanne Nur Kuruçay'ın Tübitak Proje Başarısı


Fakültemiz Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Viroloji Anabilim Dalı tarafından hazırlanan AR-GE projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yürütücülüğünü Araş. Gör. Dr. Hanne Nur Kuruçay’ın yaptığı “Viral Hemorajik Septisemi Virusuna Karşı Leishmania tarantula Ekspresiyon Sistemi Tabanlı Rekombinant Subünit Aşı Geliştirilmesi ve İmmunite Denemeleri” başlıklı proje, 1 Milyon 650 bin TL’lik bütçeyle destek programına alındı.

Fikrî mülkiyet haklarının, Fakültemiz Viroloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Harun Albayrak, Doç. Dr. Cüneyt Tamer ve Araş. Gör. Dr. Hanne Nur Kuruçay’a ait olduğu AR-GE projesinin ekibinde ayrıca Prof. Dr. Semra Gümüşova, Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Hamza Kadı ile Veteriner Hekim Fatih Doğan ve Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Moleküler Biyolog Ayşe Cebeci yer alıyor.

Sunulan bu proje ile ülkemizde su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli bir problem olan ve halihazırda dünyada ticari bir aşısı mevcut olmayan Viral Hemorajik Septisemi (VHS) hastalığıyla mücadelede kullanılmak üzere, yerel suştan elde edilen genin eksprese ettiği proteini içeren, etkili ve ulusal kaynaklarla üretilecek Leishmania Ekspresyon Sistemi (LEXSY) kullanarak balıklarda güvenli ve iyi bir immun yanıt oluşturabilecek ilk rekombinant aşı adayını ortaya koymak amaçlanmıştır.

Geliştirilecek aşı adayı ile alabalık yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olan VHSV’ye karşı korunmak için sektöre alternatif bir ürün sunularak, hastalıklara bağlı ölümler ve buna bağlı olarak gelişen ekonomik kayıplar sınırlandırılmaya çalışılacaktır. Bu sayede dolaylı olarak üretim maliyetleri azaltılarak işletmelerin karlılık oranları yükselecektir